Zacierka na mleku

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 l mleka

 

Opis przygotowania:

Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka. Uformować małe, cienkie kluseczki lub zetrzeć ciasto na grubej tarce. Zagotować mleko. Do gotującego się mleka wsypywać kluski i mieszać. Doprawić do smaku solą lub cukrem.

 

Zacierka zagłębiowska najczęściej podawana jest w formie zupy mlecznej na śniadanie, ale również same zacierki, jako forma niewielkich kluseczek gotowanych w wodzie lub bezpośrednio w zupie warzywnej stanowią dodatek do dań obiadowych.

 

 

Potrawa tradycyjna obszaru Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  30912