Chleb na zakwasie

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

Zakwas:

  • 50 g drożdży
  • 750 ml zimnej wody
  • 130 g płatków owsianych

Chleb:

  • 1000 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 100 g słonecznika
  • 2 keksówki
  • olej do smarowania blaszek

 

Opis przygotowania:

Zakwas:

Do miski wlać wodę, dodać płatki i pokrojone na drobne kawałki drożdże. Delikatnie zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2–3 dni, aż wytworzy się na powierzchni coś pomiędzy pianą a kożuchem.

Chleb:

Do zakwasu dodać mąkę, słonecznik oraz sól. Wyrobić na jednolitą masę. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 30 min). Blaszki posmarować olejem. Masę podzielić na pół i włożyć do blaszek, zostawić do wyrośnięcia. Piec rozgrzać do 190°C. Ciasto w blaszkach posmarować wodą i piec około godziny.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  329