Kawior żydowski

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 250 g gęsich wątróbek
  • 150 g cebuli
  • 100 g masła
  • pęczek szczypiorku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Wątróbkę opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na maśle razem z wątróbką. Odstawić do wystudzenia. Jaja ugotować, obrać. Następnie wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, posiekać szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Podawać z macą lub razowym chlebem.

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1777