Cymes

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 6 porcji):

  • 50 g cebuli
  • 60 g masła klarowanego
  • 500 g marchwi
  • 100 g miodu
  • 500 g suszonych owoców (morele, śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i biały piepr

 

Opis przygotowania:

Cebulę podsmażyć na maśle, aż zmięknie. Marchewkę obrać, pokroić w talarki i dodać do cebuli razem z pokrojonymi na małe kawałki suszonymi owocami. Wszystko zalać sokiem z pomarańczy. Dodać miód, startą skórkę z pomarańczy, zagotować i dusić na małym ogniu, aż marchewka i owoce będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem oraz cynamonem.

 

Cymes jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. słowo „cymes” oznacza coś pysznego, coś przesadnie wymyślnego. ta słodka i soczysta potrawa jest często poddawana długiemu duszeniu lub pieczeniu w niskich temperaturach, aż nabierze złotego koloru i wspaniałego smaku, symbolu szczęśliwego roku. pokrojona w talarki marchewka ma tu imitować monety, wróżąc tym samym dostatek pieniędzy przez cały rok.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  513