Kurzina (zupa z pokrzyw)

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 5 porcji):

  • 15 pędów młodej pokrzywy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka (10 ml) soku z cytryny lub octu winnego
  • 50 g cebuli
  • 150 g słoniny
  • 40 g mąki pszennej
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Wodę zagotować, lekko osolić. Zieleninę umyć, drobno pokroić i wrzucić do wrzątku. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę. Wszystko razem usmażyć. Dodać mąkę i sporządzić zasmażkę, którą należy rozprowadzić lekko wodą i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

 

Wyświetlenia:  423