Grochówka po częstochowsku

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 5 porcji):

  • 1,5 l wywaru z kości
  • 250 g grochu
  • 100 g marchwi
  • 50 g selera
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 300 g ziemniaków
  • 80 g cebuli
  • 150 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g natki zielonej pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek

 

Opis przygotowania:

Groch wypłukać, zalać wrzącą wodą, dodać skórkę z boczku i delikatnie rozgotować. Ziemniaki i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru, podgotować. Następnie dodać ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie i rozgotowany groch. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z boczkiem i kiełbasą. Pod koniec dodać mąkę, lekko zrumienić. Podlać wywarem i połączyć z zupą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, wcisnąć ząbek czosnku. Przy porcjowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki.

 

W wersji codziennej była ona zupą jarską, gotowaną tylko na wywarze z warzyw, z dodatkiem czosnku i majeranku. w bogatszej wersji dodaje się do niej kiełbasę i wędzony boczek.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

Wyświetlenia:  1084