Składniki (na 5 porcji):
Opis przygotowania:
Groch wypłukać, zalać wrzącą wodą, dodać skórkę z boczku i delikatnie rozgotować. Ziemniaki i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru, podgotować. Następnie dodać ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie i rozgotowany groch. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z boczkiem i kiełbasą. Pod koniec dodać mąkę, lekko zrumienić. Podlać wywarem i połączyć z zupą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, wcisnąć ząbek czosnku. Przy porcjowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki.
W wersji codziennej była ona zupą jarską, gotowaną tylko na wywarze z warzyw, z dodatkiem czosnku i majeranku. w bogatszej wersji dodaje się do niej kiełbasę i wędzony boczek.
Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT