Garus

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 2 l wody):

  • 50 g suszonych gruszek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych jabłek
  • kwaśna śmietana
  • mąka
  • cukier
  • makaron (muszelki lub zacierki)
  • 500 g świeżych jabłek

 

Opis przygotowania:

Wszystkie suszone produkty należy rozgotować, na koniec dodać świeże jabłka. Zupę zatrzepać śmietanką z mąką, doprawić do smaku cukrem. Podawać z makaronem.

Garus (kwaśne) już w opracowaniach z XiX wieku wymienia się jako jedną z tradycyjnych potraw przygotowywanych na kolację wigilijną.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

Wyświetlenia:  451