Ciulim

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 5000 g ziemniaków
  • 2000 g żeberek
  • 10 skrzydełek drobiowych
  • 3 jaja
  • 20 g czosnku
  • 250 g cebuli
  • 200 g smalcu
  • sól, pieprz, majeranek

 

Opis przygotowania:

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydełkami zamarynować w przyprawach oraz połowie czosnku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę i resztę czosnku obrać, drobno pokroić w kostkę i dodać do startych ziemniaków wraz z jajami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie wymieszać. Tłuszczem wysmarować żeliwny garnek. Włożyć część masy i ułożyć żeberka ze skrzydełkami. Czynność tę powtarzać do zużycia surowców. Garnek przykryć, włożyć do piekarnika i piec 10 godzin w temperaturze 120 stopni.

 

Danie to stanowiło podstawę świątecznego jadłospisu mieszkańców lelowa, będąc lokalną, niekoszerną wersją żydowskiego czulentu.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  3901