Barszcz biały na przodku króliczym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 600 g przodku królika
  • 2 cebule
  • 2–3 ziarnka ziela angielskiego
  • 500 ml żuru
  • 125 ml śmietany
  • sól, płaska łyżka mąki
  • liść laurowy, ziarenka jałowca

 

Opis przygotowania:

Oczyszczone i wymyte mięso włożyć do niewielkiej ilości wody, dodać cebulę, sól do smaku i gotować. Następnie dodać przyprawy korzenne i gotować, aż będzie miękkie. Wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać drobno. Do wywaru wlać żur, podprawić go śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Włożyć do barszczu pokrojone mięso. Podawać z ziemniakami.

 

Ciekawsza odmiana polewki na zakwasie − mięso królicze i śmietana wzbogacają zupę, czyniąc ze skromnego barszczu prawdziwą ucztę dla miłośników tradycyjnego smaku.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  881