Juszka (zupa z ziemniaków zasypana kaszą jęczmienną)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 l wody lub wywaru z mięsa
  • pęczek włoszczyzny
  • 150−200 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g ziemniaków
  • 1–2 cebule
  • natka pietruszki, sól, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk

 

Opis przygotowania:

Do wywaru lub do wody wrzucić obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę oraz sparzoną i wypłukaną kaszę. Zupę gotować, aż kasza będzie na wpół miękka. Wtedy dodać ziemniaki − obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Cebulę opiec na blasze i dodać do zupy. Na koniec dodać zieleninę do smaku.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1012