Fitka (zupa z wody i włoszczyzny z ziemniakami)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 l wody
  • 750 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka (korzeń i nać)
  • biała część pora
  • odrobina selera
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

 

Opis przygotowania:

Do wody włożyć ziemniaki, włoszczyznę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Cebulę opiec na blasze i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości warzyw i przyprawić do smaku. Dodać zieloną nać pietruszki.

 

To prosta zupa gotowana na bazie warzyw (ziemniaki, marchew, pasternak lub pietruszka, seler). W zależności od regionu różnie nazywana (bieda, fiutka, dziod, pitucha). Fitkę spożywano samą lub z kromką chleba.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  8005