Parzybroda

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500−800 g kapusty kiszonej
  • 1000 g żeberek
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2−3 łyżki smalcu
  • 1−2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • ostra mielona papryka
  • przyprawa bulionowa

 

Opis przygotowania:

Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.

 

To gęsta potrawa z kapusty przygotowanej na słodko, tradycyjnie często podawanej z ziemniakami, a w bogatszej wersji − z mięsem.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  432