Składniki na 10 porcji (250 g porcja):
Opis przygotowania:
Ziemniaki pokroić w grubsze, cebule w cienkie plastry; boczek i kiełbasę − w talarki. Spód żeliwnego naczynia wysmarować tłuszczem, następnie ułożyć warstwę ziemniaków i cebuli, posypać solą i pieprzem, po czym włożyć boczek i kiełbasę, przykrywając je znowu warstwą ziemniaków i cebuli − układać warstwowo, posypując przyprawami, do ostatniej warstwy, którą są ziemniaki. Wszystko przykryć liściem kapusty. Naczynie żeliwne ustawić na wolnym ogniu i piec ok. 45 minut.
Pieczonki, zwane też prażonkami to sławna dziś jurajska ptrawa jednogarnkowa, przyrządzana z warzyw z dodatkiem kiełbasy lub boczku w żeliwnym kociołku bezpośrednio w ognisku. w niektórych rejonach jury dodaje się do nich również marchew i buraki.
Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT