Składniki (na 5 porcij):
Rolada:
Kluski:
Opis przygotowania:
Rolada:
Mięso opłukać, obsuszyć, usunąć przerosty, podzielić na cztery równe części i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby opłukać i również pokroić w kostkę. 2/3 masła rozgrzać na patelni i przesmażyć cebulę i grzyby z dodatkiem rozgniecionych ziaren jałowca i odrobiną soli oraz pieprzu. Podsmażone grzyby z cebulą nałożyć na rozbity schab, który wcześniej należy doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w formie rolady, związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką. Rolady obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przygotować sos do rolady: borowiki opłukać i pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i delikatnie gotować aż śmietana zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem. Sos zmiksować. Roladę przed podaniem należy przekroić i polać gorącym sosem. Podawać z kluskami żelaznymi.
Kluski żelazne:
Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i następnie zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Drugą połowę opłukać, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć z wody przez czystą szmatkę i połączyć z gotowanymi ziemniakami. Odciśniętą wodę odstawić na bok, aż powstanie osad, zlać wtedy ostrożnie wodę, a powstały osad dodać do masy razem z mąką pszenną. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wyrobić na jednolitą masę. Uformować okrągłe kluski i ugotować je w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Kluski te możemy podawać same, okraszone tłuszczem, lub jako dodatek do mięs z sosem, np. rolady lub pieczeni huzarskiej. Na Śląsku do kluske dodaje się mąki ziemniaczanej zamiast pszennej.
Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT