Składniki (na 10 porcji):
Opis przygotowania:
Żołądki doczyścić, wypłukać i obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Warzywa również obrać i pokroić w talarki. Żołądki przeciąć na pół wzdłuż podziału mięśni i obsmażyć na tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać warzywa wraz z przyprawami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, chwilę dusić. Wszystko podlać wodą i dusić, aż żołądki zmiękną. Wtedy – wyjąć je i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar zagęścić zawiesiną z mąki, doprawić solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem, chwilę gotować, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać posiekaną pietruszkę. Gorącym sosem polać żołądki. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków, klusek itp.
Gęsie żołądki (w niektórych regionach Polski: gęsie pipki) to prawdziwy rarytas, duszone w warzywach, doskonałe z musztardą albo chrzanem, ale także w towarzystwie borówki brusznicy. Przygotowywane w Siewierzu od kilkudziesięciu lat, rozsławiły miasto i siewierskie gęsi.
Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT