Gęsie żołądki duszone (gęsie pipki)

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 800 g żołądków z gęsi
  • 80 g cebuli
  • 100 g włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka)
  • 30 g mąki
  • 20 g natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g smalcu z gęsi
  • sól, pieprz mielony, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

 

Opis przygotowania:

Żołądki doczyścić, wypłukać i obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Warzywa również obrać i pokroić w talarki. Żołądki przeciąć na pół wzdłuż podziału mięśni i obsmażyć na tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać warzywa wraz z przyprawami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, chwilę dusić. Wszystko podlać wodą i dusić, aż żołądki zmiękną. Wtedy – wyjąć je i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar zagęścić zawiesiną z mąki, doprawić solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem, chwilę gotować, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać posiekaną pietruszkę. Gorącym sosem polać żołądki. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków, klusek itp.

 

Gęsie żołądki (w niektórych regionach Polski: gęsie pipki) to prawdziwy rarytas, duszone w warzywach, doskonałe z musztardą albo chrzanem, ale także w towarzystwie borówki brusznicy. Przygotowywane w Siewierzu od kilkudziesięciu lat, rozsławiły miasto i siewierskie gęsi.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  51925