Składniki (na 10 porcji):
Opis przygotowania:
Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą z czosnkiem, posypać kminkiem, zawinąć do folii, odstawić na 3 godziny do lodówki. Upiec, skrapiając wodą. Miękkie mięso ochłodzić i poporcjować na dość cienkie plasterki (30 plasterków). Sos z pieczeni uzupełnić wywarem rumianym, zagęścić mąką ziemniaczaną, wlać wino i zagotować; doprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor, posypać kminkiem i odstawić. Każdą bułkę przekroić na 3 części i wkładać oddzielnie do sosu, aż napęcznieje. Delikatnie wyjmować i na każdą część bułki nałożyć po plastrze upieczonego karczku i trochę usmażonej cebuli. Na talerzu uformować bułkę, polać sosem i dodać usmażonej cebuli.
Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT