Żur śląski

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 700 g wędzonego surowego boczku
  • włoszczyzna
  • 3 suszone grzybki
  • 2 cebule
  • 500 g surowego boczku
  • kiełbasy i wędzonki
  • 500 ml zakwasu (ukiszonego z żytniej mąki)
  • 2 łyżki tłuszczu domsmażenia
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • czarny pieprz
  • czosnek
  • liście laurowe
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • śmietana 30%

 

Opis przygotowania:

W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków pokrojonych w kostkę, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć włoszczyznę i boczek). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę – wszystko zasmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz grzybkami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 minut, dodać majeranek, natkę pietruszki i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg uznania. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kwaśną śmietaną.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  52633