Garnuszek górniczy

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji 150 g mięsa, 100 g sosu):

  • 1000 g zrazówki wołowej bez kości
  • 1000 g wieprzowiny od szynki bez kości
  • 120 g smalcu
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1000 g fasolki szparagowej
  • 500 g twardych kiszonych ogórków
  • 1,5 l wywaru kostnego – rumianego
  • 20 g mąki pszennej
  • 1500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 60 g masła
  • sól
  • pieprz mielony

 

Opis przygotowania:

Wołowinę i wieprzowinę pokroić na 10 plastrów, uformować fileciki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do płaskiego rondla, podlać częścią bulionu i dusić do miękkości. Fasolkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotować. Do sosu dodać obrane i pokrojone w plasterki ogórki kiszone i fasolkę szparagową, chwilę dusić, wymieszać. W żaroodpornych kokilkach ułożyć kolejno: ugotowane i obrane pokrojone w ósemki ziemniaki, po jednym fileciku wołowym i wieprzowym, polać sosem i zapiec w gorącym piekarniku.

 

Potrawa typowo męska. Cieszyła się dużą popularnością zwłaszcza w rodzinach górniczych. Przygotowywana na Barbórkę i święta rodzinne.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1092