Karminadle (karbinadle, kotlety mielone)

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 1000 g mięsa wieprzowego z łopatki lub karczek
  • 2 czerstwe bułki
  • 200 g cebuli
  • 2 jajka
  • 150 g smalcu do smażenia
  • 100 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Zmielić mięso razem z namoczoną bułką, dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Formować okrągłe kule, lekko je spłaszczając, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.

 

Tradycyjna śląska potrawa jadana na obiad w dni powszednie. do dnia dzisiejszego nie zmieniła się receptura ich sporządzania.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  15380