Śledzie z czosnkiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4Filety śledziowe (matiasy)
  • kiszony ogórek
  • 3-5 ząbków czosnku

Sos:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • biały pieprz (mielony)

Opis przygotowania:

Śledzie umyć i moczyć 2 godziny w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Śledzie i ogórek drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śledzi i dobrze wymieszać. Polać sosem.

Jest to jeden z wielu przepisów na śledzie, które jadano często w okresach postu.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Zofii Mitko

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  233