Kluski wątrobiane (dodatek do rosolu)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 wątróbki z kurczaka
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tartej bułki
  • gałka muszkatołowa lub majeranek do smaku

 

Opis przygotowania:

Wątróbki przemleć, zmieszać z żółtkiem, dodać mąkę. Z białka ubić pianę, dodać kopiastą łyżkę tartej bułki i gałkę muszkatołową. Zmieszać, kłaść na wodę małą łyżeczką. Po wypłynięciu przełożyć do gorącego, uprzednio ugotowanego i przyprawionego rosołu.

 

Kluski wątrobiane dodawane do rosołu razem z makaronem (najlepiej własnoręcznie robionym z mąki i jajek) są najbardziej typowym dodatkiem do tej zupy w Cieszynie i okolicach.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  10265