Składniki:
Pasta serowa z papryką:
Pasta serowa z ogórkiem i kminkiem:
Pasta z jaj i cebuli:
Opis przygotowania:
Pasta serowa z papryką:
Ser zmieszać z przyprawami. Dodać śmietanę. Dla urozmaicenia można dodać kminku lub kaparów.
Pasta serowa z ogórkiem i kminkiem:
Ogórki drobno posiekać. Zmieszać z serem, posypać kminkiem. Dodać sól i pieprz do smaku.
Pasta z jaj i cebuli:
Ugotowane na twardo jajka posiekać, dodać drobno posiekaną cebulkę/szczypiorek, dodać masło, przyprawy i dobrze wymieszać. Podawać z chlebem, tostami lub krakersami. Dla urozmaicenia można dodać musztardę, pietruszkę lub mieloną paprykę.
Powyższe przepisy zaczerpnięte zostały z kuchni żydowskiej, ponieważ Cieszynianie przejęli pasty od miejscowych Żydów.
Potrawy tradycyjne kuchni mieszczańskiej z przepiów Anny Fasal ze zbiorów Jenny Fasal
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT