Sznycel wiedeński

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 600 g cielęciny bez kości
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 30 g masła
  • smalec do smażenia
  • jajka sadzone − tyle, ile sznycli

 

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem i nadać im okrągły kształt. Panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażyć jaja. Na każdy sznycel położyć jajko sadzone i odrobinę masła.

 

W zamożniejszych domach cieszyńskich podawano dania z cielęciny – m. in. przejęte z kuchni austriackiej mocno rozbite, panierowane i smażone sznycle cielęce podawane z jajkiem sadzonym.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1165