Sztrudel z jabłkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki poznańskiej
  • 250 ml + 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • sól
  • masło do posmarowania blachy
  • cukier puder do posypania sztrudla

Nadzienie jabłkowe:

  • 2000 g jabłek
  • 400 g tartej bułki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6 dużych łyżek cukru kryształu
  • bakalie: rodzynki orzechy migdały

 

Opis przygotowania:

Masło roztopić na dużej patelni, wsypać tartą bułkę, lekko podsmażyć. Po wychłodzeniu dodać cynamon, cukier i wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić − kiedy będzie odchodziło od ręki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu podzielić na 2 lub 3 części, wyłożyć na serwetę i cienko rozwałkować. Ciasto posypać podsmażoną tartą bułką na ok. 0,5 cm. Nałożyć obrane ze skórki i poszatkowane jabłka, posypać bakaliami. Ciasto zwinąć przy pomocy serwety, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku w temp. 190°C przez 50 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

 

Sztrudle są najpopularniejszym cieszyńskim deserem, przejętym z kuchni austriackiej. Pieczone są najczęściej z jabłkami. Istnieje wiele przepisów na sztrudel, różniących się od siebie zarówno składem i sposobem wyrobienia ciasta, jak i przygotowaniem jabłkowego nadzienia.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Marii Plisz

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  684