Składniki:
Ciasto:
Nadzienie jabłkowe:
Opis przygotowania:
Masło roztopić na dużej patelni, wsypać tartą bułkę, lekko podsmażyć. Po wychłodzeniu dodać cynamon, cukier i wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić − kiedy będzie odchodziło od ręki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu podzielić na 2 lub 3 części, wyłożyć na serwetę i cienko rozwałkować. Ciasto posypać podsmażoną tartą bułką na ok. 0,5 cm. Nałożyć obrane ze skórki i poszatkowane jabłka, posypać bakaliami. Ciasto zwinąć przy pomocy serwety, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku w temp. 190°C przez 50 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Sztrudle są najpopularniejszym cieszyńskim deserem, przejętym z kuchni austriackiej. Pieczone są najczęściej z jabłkami. Istnieje wiele przepisów na sztrudel, różniących się od siebie zarówno składem i sposobem wyrobienia ciasta, jak i przygotowaniem jabłkowego nadzienia.
Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Marii Plisz
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT