Składniki:
Opis przygotowania:
Umytą i wyżyłowaną polędwicę zalać maślanką i odstawić na noc do lodówki. Opłukać, osuszyć, pokroić w plastry, zbić lekko tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i zostawić plastry ułożone jeden na drugim na 2 godziny w chłodnym miejscu. Śliwki zagotować razem z drobno pokrojoną cebulą, dodać sól, pieprz i przetrzeć przez sito. Befsztyki podsmażyć na maśle, przełożyć do brytfanny, podlać rosołem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać przetarte śliwki z cebulą, chrzan, skórkę z cytryny. Wymieszać, zagotować, doprawić do smaku, sos wlać do mięsa i chwilę dusić razem.
Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT