Dzik w pikantnym sosie oraz pieczeń z dzika z czosnkiem i śmietaną

Odsłuchaj tekst

Dzik w pikantnym sosie

Składniki:

  • 1500 g udźca z dzika bez kości (zabejcowanego kilka dni przed wykonaniem potrawy)
  • 150 g słoniny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g smalcu
  • 6 ziaren jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 l maślanki
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g suszonych śliwek
  • po pół pomarańczy i cytryny
  • włoszczyzna
  • ocet
  • cukier
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Mięso naszpikować słoniną i boczkiem, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Na smalcu obsmażyć pokrojoną włoszczyznę i cebulę oraz przyprawione mięso, poddusić razem z zielem angielskim i jałowcem, a następnie dopiec w piekarniku. Sos z pieczenia odtłuścić, dodać konfiturę z żurawiny, kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz namoczone wcześniej śliwki. Zagęścić mąką. Zagotować, dodać do smaku cukier i ocet. Zredukowanym i przecedzonym sosem polać pokrojone mięso.

 

Pieczeń z dzika z czosnkiem i śmietaną

Składniki:

  • 1500 g udźca z dzika (zabejcowanego kilka dni przed wykonaniem potrawy)
  • 150 g słoniny
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g masła
  • 1 łyżka octu
  • 300 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

 

Opis przygotowania:

Mięso naszpikować częścią pokrojonej słoniny, potem natrzeć czosnkiem i posolić. Pozostałą słoninę pokroić i podsmażyć. Do podsmażonej słoniny dodać masło i włożyć mięso. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso lekko zmięknie, podlać wodą doprawioną octem. Na koniec podrumienić krótko mięso w gorącym piekarniku i zalać śmietaną.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1050