Kwaśnica

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • kawałek świeżego żeberka wieprzowego
  • kawałek swojskiej kiełbasy
  • kawałek świeżego boczku
  • ok. 500 g kapusty kiszonej
  • ok. 500 g obranych ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • marchewka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z wodą włożyć umyte mięsa oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać liść, ziele, pieprz, sól, grzyby. Gotować tak długo, aż mięsa będą miękkie, wtedy dołożyć ziemniaki, marchew, kapustę kiszoną, garść roztartego na dłoni majeranku i gotować jeszcze 20 minut.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  793