Żurek bacy

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1000 g żeberek wędzonych
  • 1000 g boczku
  • 1000 g kiełbasy śląskiej
  • 1000 g kiełbasy białej
  • 6−8 jaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 ml zakwasu ogórkowego
  • 500 ml śmietany 18%
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
  • zielenina

 

Opis przygotowania:

Żeberka gotować w wodzie do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i dodać do żeberek. Zasmażyć białą i śląską kiełbasę pokrojoną w plastry i dodać do żurku. Do gotującego się wywaru wlać zakwas z ogórków kiszonych. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do żurku pod koniec gotowania. 6−8 jaj (wcześniej ugotowanych i pokrojonych na ćwiartki) wrzucić do żurku, następnie przyprawić do smaku przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Żurek ozdobić dużą ilością zieleniny.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  639