Żeberka w kapuście kiszonej

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1000 g świeżych żeberek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • olej
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • kminek
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • maggi
  • przyprawy
  • 1 kostka smalcu

 

Opis przygotowania:

Żeberka umyć, pokroić na porcje, oprószyć solą, papryką. Smalec rozgrzać, cebulę drobno pokroić i poddusić na smalcu, dodać porcję żeberek i przyprawy. Dusić, w połowie duszenia dodać przecier pomidorowy i kiszoną kapustę. Razem dusić do miękkości. Podawać z całymi ziemniakami.

 


Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  467