Kapusta kiszona zasmażana z wędzonymi żeberkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1000 g kapusty kiszonej
  • 1000 g boczku wędzonego
  • 1 ziemniak
  • główka czosnku
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • mąka
  • smalec

 

Opis przygotowania:

Kapustę ugotować, dodając kilka ząbków drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną cebulę i przyprawy. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Z mąki zrobić zasmażkę. Ugotowaną kapustę zagęścić zasmażką i startym ziemniakiem. Dodać skwarki z boczku i dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanymi żeberkami.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1972