Flaczki po beskidzku

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2000 g flaków krojonych
  • 300 g włoszczyzny
  • 2 l wołowego rosołu
  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa

 

Opis przygotowania:

Flaczki ugotować w małej ilości wody. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić z połową masła. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę na złoto. Miękkie flaczk zalać rosołem, dodać resztę składników, zagotować, dać zasmażkę i doprawić przyprawami. Można dodać śmietany, zielonej pietruszki i octu. Podawać na ciepło z pieczywem.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  304