Składniki:
Kiszka:
Kapusta świńcok:
Opis przygotowania:
Kiszka swojska:
Nogi wieprzowe, skóry i jarzyny ugotować do miękkości, przecedzić tak, by wyszły 3 litry rosołu. Dodać pieprz, sól, kaszę, zagotować, mieszając ciągle, by kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza wchłonie cały rosół, zdjąć z ognia, dodać zmielone skwarki i skóry, krew oraz trochę przyprawy do potraw, zgnieciony czosnek. Wymieszać szybko, aby krew się dobrze rozprowadziła, doprawić do smaku według uznania. Włożyć do jelit kiszkę, w jelicie parzyć 0,5 godziny, żeby się zagotowała. Podawać z kapustą świńcok.
Kapusta świńcok:
Poszatkowaną kapustę połączyć z mięsem, pokrojoną cebulą, przyprawami i dusić do miękkości. Następnie doprawić pieprzem i solą. Podawać na ciepło.
Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT