Kiszka swojska z kapustą świńcok

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Kiszka:

  • 1000 g kaszy jęczmiennej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml krwi
  • 15 g pieprzu
  • 3 l rosołu wieprzowego
  • 300 g skwarek ze słoniny
  • 500 g skór wieprzowych
  • 2 nogi wieprzowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 0,5 cebuli
  • pieprz
  • sól


Kapusta świńcok:

  • 3 l kapusty kiszonej
  • 1500 g mięsa świeżego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 0,5 śledziony wieprzowej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Opis przygotowania:

Kiszka swojska:

Nogi wieprzowe, skóry i jarzyny ugotować do miękkości, przecedzić tak, by wyszły 3 litry rosołu. Dodać pieprz, sól, kaszę, zagotować, mieszając ciągle, by kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza wchłonie cały rosół, zdjąć z ognia, dodać zmielone skwarki i skóry, krew oraz trochę przyprawy do potraw, zgnieciony czosnek. Wymieszać szybko, aby krew się dobrze rozprowadziła, doprawić do smaku według uznania. Włożyć do jelit kiszkę, w jelicie parzyć 0,5 godziny, żeby się zagotowała. Podawać z kapustą świńcok.

Kapusta świńcok:

Poszatkowaną kapustę połączyć z mięsem, pokrojoną cebulą, przyprawami i dusić do miękkości. Następnie doprawić pieprzem i solą. Podawać na ciepło.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  333