Pikantna pieczeń ze świniobicia

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1500 g udźca wieprzowego
  • 200 g wołowiny
  • 300 g karczku wieprzowego
  • 100 g wędzonki
  • 100 g orawskiej słoniny
  • 50 g soli
  • 100 g mielonej papryki
  • 50 g czosnku
  • 20 g mielonego pieprzu
  • 100 g przyprawy do grilla
  • 150 g cebuli
  • 150 g oleju
  • 2 jajka
  • 20 g kminku
  • 150 g świeżych pieczarek
  • 100 g mąki drobno mielonej
  • 100 g masła

 

Opis przygotowania:

Wołowinę, karczek, wędzonkę i słoninę zemleć. Dodać pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Przyprawić. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy udziec wieprzowy. Mięso pieczemy przez ok. 1,5 godziny (do zmięknięcia) w temperaturze 160oC. Przed podaniem kroimy w plastry.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  120