Placki z blachy ze szpyrkami lub podgarlicą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1000 g ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 1 cebula
  • 200 g wyrzosków (tłustszych okrawków mięsa wieprzowego, wytapianych jak skwarki)
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • papryka

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku. Piec na palniku na mocno rozgrzanej blasze. Wyrzoski pokroić, podsmażyć i dusić ok. 40 minut, dodając czosnek i paprykę do smaku. Chrupiące placki podawać z wyrzoskami.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  880