Żeberko juhasa z kapustą i ziemniakami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2500 g żeberek wieprzowych lub baranich wcześniej zamarynowanych
  • 2000 g ziemniaków
  • 1000 g kapusty kiszonej
  • 100 g masła
  • 250 g smalcu
  • 100 ml miodonki
  • przyprawy
  • grzyby leśne suszone
  • cebula

 

Opis przygotowania:

Zamarynowane żeberka smażyć na małym ogniu około 50 minut, podlewając wodą. Pod koniec smażenia dolać miodonkę. Kapustę kiszoną gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw oraz grzyby wcześniej namoczone w wodzie i podsmażone z cebulką. Całość dusić do odparowania wody, następnie dodać masło i dusić jeszcze przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić na talarki i smażyć na smalcu.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  326