Składniki:
Opis przygotowania:
Oprawionego karpia natrzeć (według smaku) solą, pieprzem i czosnkiem, odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie uwędzić powoli przez 1-2 godzin w zależności od masy ryby. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Udekorować świeżą gałązką rozmarynu.
Udórz jest niewielką miejscowością na pograniczu woj. świętokrzyskiego i małopolskiego, chociaż leżymy w województwie śląskim, nasza wieś słynie głównie ze stadniny koni, ale też zawsze "wodą stała". Dlatego, że obfitowała w ryby, a głównie w karpie hodowane w naszych stawach. Ponieważ dla wszystkich przysmakiem są wędzone ryby nad morzem, stworzyliśmy własną wersje: karpia wędzonego, którego smak i wszelkie walory mogą konkurować z rybami z nadmorskich najlepszych kurortów. Podajemy go ze świeżym pieczywem posmarowanym wiejskim masłem.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.