Składniki:
Opis przygotowania:
Kaszę jaglaną przed gotowaniem przelać obficie najpierw zimną a potem gorącą wodą przez sitko, a następnie ugotować tak by była kleista (proporcja z woda 1 do 3,5) przez 30 – 40 minut i zostawić do wystudzenia. Do jednej miseczki włożyć pokrojone śliwki a do drugiej pokrojony w kostkę rabarbar (wcześniej wypłukany i obrany) posypany cukrem i cynamonem według uznania.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę jaglaną (można dodać kukurydzianą), proszek do pieczenia, roztopione masło, mleko i wanilię. Wszystko razem ucierać dalej. Na końcu dodawać porcjami kaszę. Całość dobrze wymieszać. Do natłuszczonych i posypanych bułką tartą lub kasza manną foremek wlać ciasto. Do każdej foremki włożyć na wierzch kilka kawałków śliwek lub rabarbaru. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut.
Przestudzone babeczki są doskonałe z filiżanką kawy i naleweczka rabarbarową. Wspomniana naleweczkę trzeba przygotować odpowiednio wcześniej na bazie soku z rabarbaru i spirytusu.
Kasza jaglana niemal od zawsze była bardzo popularna na naszym terenie. Gotowały ją nasze prababcie, babcie,mamy i gotujemy ją my. Jest doskonałym źródłem błonnika , łatwo przyswajalnego białka , witamin (głównie z grupy B) i minerałów. Poza tym jest lekkostrawna i smaczna, nie zawiera glutenu i dlatego zaproponowano deser właśnie z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.