Parzybroda z Gronia - Gronica na kwaśno z fasolą i ziemniakami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • liść laurowy, ziele angielskie, kminek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • cebula średnia
  • 3 łyżki mąki
  • 25 dag fasoli
  • 25 dag ziemniaków krojonych w kostkę
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 dag margaryny
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek

 

Opis przygotowania:

Kapustę kiszoną (nie kroić) wrzucić do garnka, zalać 1,5 l wodą dodając liście laurowe, ziele angielskie, kminek całość gotować do miękkości. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować osobno. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor (zasmażka 2 stopnia). Czosnek zalać 300 ml wody i zmiksować. Wlać do miękkiej i ugotowanej kapusty- zagotować. Dodać cały boczek z cebulą i zasmażką dokładnie mieszając. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem. Podawać z fasolką, ziemniakami posypane koperkiem.

Danie jednogarnkowe przyrządzane na wsi. Ta gęsta syta zupa, świetnie sprawdzała się w wiejskich rodzinach, które całymi dniami ciężko pracowały w polach. W uboższym wydaniu podawana była z samą kapustą, jednak przy wspólnych żniwach gospodynie starały się i przyrządzając razem zupę dokładały wędzonego boczku i fasoli.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Beskidzką Rodzinę z Bielska-Białej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  137