Pierogowy mix w okrasie: pierogi z jagnięciną, pierogi z bryndzą i szczawiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 1,25 g mąki
  • 0,25 ml wody
  • 1,25 g oleju
  • sól

Pierogi jagnięce:

  • 2 dag jagnięciny
  • 5g suszonych pomidorów
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, maga

Pierogi z bryndzą i szczawiem:

  • 4 dag bryndzy
  • 0,5 dag cebuli
  • szczaw
  • olej, sól, pieprz, maga

 

Opis przygotowania:

Jagnięcinę gotować z przyprawami, następnie zmielić i dodać pokrojone pomidory. Doprawić dla smaku. Bryndzę wymieszać z wcześniej przesmażoną na oleju cebulą oraz szczawiem przyprawić do smaku.

Końcem XV wieku do Beskidów zaczęła napływać ludność Wołoska, która wprowadziła nieznany wcześniej sposób gospodarowania- sezonowy wypas owiec położonych na wysokich halach. Jednak warunki Beskidów nie sprzyjały koczowniczemu trybu życia, związku z czym zaczęli oni osiadać w dolinach i prowadzić życie rolno – pasterskie, co w dużym stopniu zróżnicowało kulturę tych terenów. Owce wypasane w trudnych terenach, były źródłem dużego dochodu dla rodziny. Mleko przerabiane na sery (bundz, oscypek, warkocz), wełna (skupowana przez bielskich przedsiębiorców), mięso jagnięce z których przyrządzano wiele różnych potraw, tak aby nic się nie zmarnowało a każda partia mięsa znalazła zastosowanie.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Beskidzką Rodzinę z Bielska-Białej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  372