Składniki:
Oberiba (kalarepa):
Bania (dynia):
Opis przygotowania:
Oberiba:
Ugotować wywar, odcedzić. Do wywaru dodać pokrojoną kalarepę i cebulę. Gdy kalarepy będą miękkie, zmiksować je w wywarze, dodać zasmażkę masła i mąki, zagotować. Doprawić do smaku.
Zupa z bani:
Warzywa ugotować w wywarze, dodać masło, zmiksować. Doprawić do smaku.
Obie zupy podawać w bulionówce udekorowane śmietaną.
Potrawa pochodzi z przekazu dziadków uczniów biorących udział w konkursie, są jadane w Siemianowicach Śląskich. Uczniowie wymyślili sposób podania potraw.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” w Siemianowicach Śląskich podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.