Składniki:
Szałot:
Schab po sztygarsku:
Opis przygotowania:
Szałot:
Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach, obrać. Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę, ułożyć dekoracyjnie ze schabem. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć, wytopić tłuszcz. Tłuszczem polać szałot, chipsami z boczku udekorować potrawę.
Schab po sztygarsku:
Schab umyć, oczyścić z błon. W środku schabu zrobić nacięcie nożem włożyć w nie cienką kiełbasę. Schab obtoczyć w przyprawach, upiec. Pokrojony schab ułożyć dekoracyjnie ze składnikami szałotu.
Potrawa pochodzi z przekazu dziadków uczniów biorących udział w konkursie, są jadane w Siemianowicach Śląskich. Uczniowie wymyślili sposób podania potraw.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” w Siemianowicach Śląskich podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.