Krem z zielonego groszku z pierzynką serową

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • ½ groszku zielonego (może być mrożony lub konserwowy)
  • 30 dkg kości ze schabu
  • włoszczyzna
  • 2 l wody
  • 200 g śmietany 30%
  • 3 szt. serków topionych
  • sól, pieprz, magii

 

Opis przygotowania:

Ugotować wywar z kości i włoszczyzny na 2 l wody z przyprawami. Odcedzić, dodać groszek, pogotować do miękkości. Zblendować z serkami i na koniec kremówkę. Podawać gorące, na górę dać tarty parmezan i natkę pietruszki.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Aktyw Kulinarny Rozwoju Wsi Wisła Wielka podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  4