Piersi kurczaka zawijane z masłem, koperkiem panierowane i pieczone na głębokim tłuszczu z sałatką Eli i młodymi ziemniakami z wody

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 duże pęczki koperku
  • masło 82%
  • jajko do panierki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 kg młodych ziemniaków
  • koper zielonych1 kg młodej marchwi
  • 2 duże pomarańcze
  • sok z cytryny
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Opis przygotowania:

Z piersi wykroić 6 szt. plastrów. Delikatnie wyklupać przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek położyć stożek masła, posypać grubo koperkiem. Zwijać w stożki. Wystudzić i panierować: bułka, jajko, bułka. Piec na głębokim oleju.
Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce, pomarańczę obrać z białej skórki, pokroić w drobną kostkę. Połączyć razem z skokiem z cytryny, cukrem. Dobrze wymieszać. Ziemniaki młode dobrze umyć i ugotować z solą.

Sposób podania: 

Pieczone mięso podawać z gorącymi ziemniakami okraszone masłem, siekanym koperkiem oraz surówką z marchwi lub surówką z młodej kapusty.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  693