Składniki:
Opis przygotowania:
Z piersi wykroić 6 szt. plastrów. Delikatnie wyklupać przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek położyć stożek masła, posypać grubo koperkiem. Zwijać w stożki. Wystudzić i panierować: bułka, jajko, bułka. Piec na głębokim oleju.
Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce, pomarańczę obrać z białej skórki, pokroić w drobną kostkę. Połączyć razem z skokiem z cytryny, cukrem. Dobrze wymieszać. Ziemniaki młode dobrze umyć i ugotować z solą.
Sposób podania:
Pieczone mięso podawać z gorącymi ziemniakami okraszone masłem, siekanym koperkiem oraz surówką z marchwi lub surówką z młodej kapusty.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.