Chłodnik z rabarbaru z owsianymi ciasteczkami i espumą jogurtową

Odsłuchaj tekst

Składniki (10 porcji):

Chłodnik:

  • 2 kg rabarbaru
  • 2 doniczki mięty
  • 200 ml miodu
  • 200 ml grenadinu

Ciasteczko musli:

  • 500 g mieszanki musli
  • 200 g miodu
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 50 g kokosu
  • 500 g mleka skondensowanego

Espuma jogurtowa:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • miód do smaku
  • xantana 1-2 g

 

Opis przygotowania:

Rabarbar z miętą zapakować wacum i gotować w niskiej temperaturze (60oC) około 20-30 minut. Po wyjęciu oddzielić rabarbar od mięty. Sam rabarbar miksować, dodać do smaku grenadinę i miód (ewentualnie cukier puder). Ciasteczko owsiane przygotować przez połączenie mieszanki musli, miodu, ryżu preparowanego, kokosu i mleka skondensowanego. Wymieszane składniki zapiec w piekarniku w temp. 160oC przez 10-15 min. aby uzyskać złoty kolor. Do przygotowania espumy jogurtowej potrzeba jogurtu naturalnego, xantanę i odpowiedni dodatek smakowy (tj. koperek, anyż). Wszystkie składniki połączyć w syfonie.

W kuchni śląskiej rabarbar używany jest od pokoleń. W każdym przydomowym ogródku można było znaleźć jego uprawę. Gospodynie domowe chętnie używały go do tradycyjnego kołocza śląskiego, sporządzały z niego kompot do niedzielnego obiadu albo aromatyczną nalewkę na deser.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Frykówkę z Pszczyny podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  69