Składniki (10 porcji):
Chłodnik:
Ciasteczko musli:
Espuma jogurtowa:
Opis przygotowania:
Rabarbar z miętą zapakować wacum i gotować w niskiej temperaturze (60oC) około 20-30 minut. Po wyjęciu oddzielić rabarbar od mięty. Sam rabarbar miksować, dodać do smaku grenadinę i miód (ewentualnie cukier puder). Ciasteczko owsiane przygotować przez połączenie mieszanki musli, miodu, ryżu preparowanego, kokosu i mleka skondensowanego. Wymieszane składniki zapiec w piekarniku w temp. 160oC przez 10-15 min. aby uzyskać złoty kolor. Do przygotowania espumy jogurtowej potrzeba jogurtu naturalnego, xantanę i odpowiedni dodatek smakowy (tj. koperek, anyż). Wszystkie składniki połączyć w syfonie.
W kuchni śląskiej rabarbar używany jest od pokoleń. W każdym przydomowym ogródku można było znaleźć jego uprawę. Gospodynie domowe chętnie używały go do tradycyjnego kołocza śląskiego, sporządzały z niego kompot do niedzielnego obiadu albo aromatyczną nalewkę na deser.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Frykówkę z Pszczyny podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.