Lody z pędów sosny podane na jadalnej ziemi z musem z owoców i koglem moglem

Odsłuchaj tekst

Składniki (10 porcji):

Lody (10 porcji):

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany
  • 6 żółtek
  • 6 łyżeczek cukru
  • 100 ml syropu z pędów sosny
  • ciekły azot

Syrop z pędów sosny:

  • litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku)
  • cukier;
  • odrobina wody

Jadalna ziemia (10 porcji):

  • 200 g cukru pudru
  • 60 g wody
  • 100 g potłuczonej gorzkiej czekolady

Mus owocowy:

  • 300 g owoców sezonowych

Kogel mogel:

  • 200 g cukru
  • 6 zółtek
  • 200 ml mleko skondensowane
  • 50 g kremu jajecznego
  • 1-2 g xantany

 

Opis przygotowania:

Mleko ze śmietaną i cukrem podgrzać, następnie studzić, powoli dodawać żółtka. Przecedzić przez sito do planetarnego miksera z metalową misą. Powoli miksować dodając ciekły azot.
Przygotowując jadalną ziemię mieszać wodę z cukrem i podgrzewać do temp 135-190oC. Następnie dodać potłuczoną gorzką czekoladę i szybko mieszać.
Owoce blendować i mus jest gotowy.
Cukier, żółtka ucierać w temp. około 80oC i na wolnych obrotach, dodać mleko skondensowane, syrop smakowy (może być alkohol). Miksować w termomixie na niskich obrotach około 5 minut. Przygotowaną masę przełożyć do syfonu.

Syrop z sosny od lat stosowany był na śląsku jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Zaś nasi dziadkowie na młodych, lepkich pędach zrywanych najczęściej na przełomie kwietnia i maja nastawali zdrowotne nalewki. Sam kogel-mogel to chyba podstawowy deser, który każdy z nas pamięta z dzieciństwa.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Frykówkę z Pszczyny podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  176