Składniki (10 porcji):
Lody (10 porcji):
Syrop z pędów sosny:
Jadalna ziemia (10 porcji):
Mus owocowy:
Kogel mogel:
Opis przygotowania:
Mleko ze śmietaną i cukrem podgrzać, następnie studzić, powoli dodawać żółtka. Przecedzić przez sito do planetarnego miksera z metalową misą. Powoli miksować dodając ciekły azot.
Przygotowując jadalną ziemię mieszać wodę z cukrem i podgrzewać do temp 135-190oC. Następnie dodać potłuczoną gorzką czekoladę i szybko mieszać.
Owoce blendować i mus jest gotowy.
Cukier, żółtka ucierać w temp. około 80oC i na wolnych obrotach, dodać mleko skondensowane, syrop smakowy (może być alkohol). Miksować w termomixie na niskich obrotach około 5 minut. Przygotowaną masę przełożyć do syfonu.
Syrop z sosny od lat stosowany był na śląsku jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Zaś nasi dziadkowie na młodych, lepkich pędach zrywanych najczęściej na przełomie kwietnia i maja nastawali zdrowotne nalewki. Sam kogel-mogel to chyba podstawowy deser, który każdy z nas pamięta z dzieciństwa.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Frykówkę z Pszczyny podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.