Składniki (na 4 porcje):
Opis przygotowania:
Domowa musztarda – namoczyć gorczycę w occie winnym przez 48 godzin, odcedzić, zmielić gorczycę, dodać oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, połączyć ze sobą.
Golonka – umyć mięso, wytrybować kość, natrzeć musztardą, pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu, warzywa pokroić w paski, podsmażyć na maśle, przyprawić, pozostawić do ostygnięcia. Przygotowaną golonkę nadziać warzywami, zszyć nitką, piec ok. 2 godziny w temperaturze 180oC.
Kluski – ugotować ziemniaki, odcedzić, dodać mąkę i zmiąć. Ze słoniny zrobić skwarki, dodać je do masy ziemniaczanej, wymieszać, łyżką uformować kluski.
Sposób podania: Podawać na rzeźbionej desce.
Jest to tradycyjna potrawa śląskich gospodyń.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Czarny Groń z Rzyk podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.