Golonko faszerowane warzywami z dźganymi kluskami

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 szt. golonka wieprzowego
  • 0,2 kg cebuli
  • 0,2 kg pora
  • 0,2 kg selera
  • 0,2 kg marchwi
  • 0,01 kg czosnku niedźwiedziego
  • 300 g gorczycy
  • 0,2 l octu winnego
  • 0,2 miodu
  • 0,2 kg mąki
  • 0,3 kg słoniny wędzonej
  • 0,2 kg oliwy z oliwek
  • 150g masła
  • 3 kg ziemniaków

 

Opis przygotowania:

Domowa musztarda – namoczyć gorczycę w occie winnym przez 48 godzin, odcedzić, zmielić gorczycę, dodać oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, połączyć ze sobą.
Golonka – umyć mięso, wytrybować kość, natrzeć musztardą, pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu, warzywa pokroić w paski, podsmażyć na maśle, przyprawić, pozostawić do ostygnięcia. Przygotowaną golonkę nadziać warzywami, zszyć nitką, piec ok. 2 godziny w temperaturze 180oC.
Kluski – ugotować ziemniaki, odcedzić, dodać mąkę i zmiąć. Ze słoniny zrobić skwarki, dodać je do masy ziemniaczanej, wymieszać, łyżką uformować kluski.

Sposób podania: Podawać na rzeźbionej desce.

Jest to tradycyjna potrawa śląskich gospodyń.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Czarny Groń z Rzyk podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  129