Kopa owocowa

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g mąki
  • 6 szt. jajek
  • 100 g cukru
  • 1 szt. laski wanilii
  • 0,2 l żubrówki
  • 20 g bakalii
  • 0,5 kg twarogu
  • 300 g jagód
  • 300 g malin

 

Opis przygotowania:

Z mąki, jaj, cukru, laski wanilii upiec biszkopt, bakalie posiekać, namoczyć w żubrówce, wymieszać z twarogiem. Po wcześniejszym odlaniu żubrówki, odlaną żubrówkę wykorzystać do nasączania biszkoptu. Pokroić biszkopt, przełożyć go masą serową i owocami.

Sposób podania:
Serwować w kieliszku na nóżce ze świeżą melisą.

Potrawa wywodzi się z tradycyjnej kuchni śląskiej.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Czarny Groń z Rzyk podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  417