Składniki:
Opis przygotowania:
Buraki należy doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie należy przygotować marynatę z czerwonego wina, goździków, cynamonu, miodu, imbiru i świeżego rozmarynu. Stworzoną marynatę trzeba okrasić upieczone uprzednio buraki. Zamarynowane buraki rozłożyć na talerzu i posypać drobno startym oscypkiem i kozim serem. Potrawę należy dekorować świeżą rukolą, świeżo mielonym pieprzem oraz skroplić marynatą.
Oscypek i ser kozi jest produktem tradycyjnym pochodzącym z hal Trójwsi Beskidzkiej (Istebnej, Koniakowa, Jaworzynki). Jest wyrabiany od wielu pokoleń tradycyjną metodą.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Złoty Groń z Istebnej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.